Vreme | Biometeorološka napoved

Biometeorološka vremenska napoved za Slovenijo danes, kako vpliva vreme na počutje, napoved UV indeksa in napoved koncentracije cvetnega prahu v zraku.

Biovreme

Sredi dneva in zgodaj popoldne bo po nižinah velika toplotna obremenitev, takrat se izogibajte večjim naporom na prostem, uživajte lahko hrano in dovolj tekočine. Prostore zračite ponoči in zjutraj. Vročina bo bolj obremenilna v mestih. Pri vremensko občutljivih ljudeh se bodo pojavljale z vremenom povezane težave, tudi nekateri bolezenski znaki se bodo okrepili. Spanje bo moteno. Priporočamo dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večjo previdnost.

Napoved uv indeksa

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže 10 in v gorah 11. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

Napoved cvetnega prahu v zraku

V nižinah bo obremenitev s cvetnim prahom trav nizka do občasno srednje visoka, nekoliko višje obremenitve lahko pričakujemo visoko v hribih. Na poljih cveti koruza, samo v neposredni bližini njiv lahko pridemo v stik s cvetnim prahom. V zraku bo prisoten še cvetni prah trpotca, metlikovk in večje količine nizko alergenih kopriv. V SV Sloveniji in Krški kotlini bodo v zraku občasno posamezna zrna ambrozije, v prihodnjih dneh pričakujemo začetek sezone pojavljanja cvetnega prahu pelina. V Primorju bo obremenitev zraka s cvetnim prahom nizka, v zraku bo cvetni prah trav, trpotca, koprivovk (krišina, kopriva) in metlikovk. V obdobju z visokimi temperaturami zraka je sproščanje cvetnega prahu omejeno, zato dnevne obremenitve ne bodo visoke. Poleg temperature bodo tudi krajevne padavine zniževale obremenitev zraka. Obremenitev s sporami plesni bo visoka, prevladujejo spore rodu Cladosporium, Alternaria in Epiccocum. V Primorju bo obremenitev do srednje visoka.

Zadnjič posodobljeno: Sobota, 22.7.2017 ob 16h