Vreme | Biometeorološka napoved

Biometeorološka vremenska napoved za Slovenijo danes, kako vpliva vreme na počutje, napoved UV indeksa in napoved koncentracije cvetnega prahu v zraku.

Biovreme

Spanje v noči na četrtek bo moteno. V četrtek bo vremenski vpliv še obremenilen, občutljivi ljudje bodo še imeli z vremenom povezane težave, nekateri bolezenski znaki bodo še okrepljeni, glavoboli in migrene bodo pogostejši. Spanje najbolj občutljivih bo v noči na petek moteno. Priporočamo dosledno upoštevanje morebitnih predpisanih diet in odmerkov zdravil ter večjo previdnost.

Napoved uv indeksa

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže 9 in v gorah do 10,5. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

Napoved cvetnega prahu v zraku

Obremenitev s cvetnim prahom trav bo srednje visoka, obremenitev bodo zniževale krajevne padavine. Obremenitev zraka s pravim kostanjem bo srednje visoka do lokalno visoka. V zraku bo večja količina cvetnega prahu kopriv, ki le redko povzroča težave z zdravjem. Pojavljal se bo še cvetni prah lipe, kislice in trpotca, ki je ponovno zacvetel po košnji. V Primorju je obremenitev zraka nižja kot na celini. Obremenitev s cvetnim prahom trav bo nizka, s koprivovkami (krišina in kopriva) srednje visoka. Prisoten bo še cvetni prah trpotca in pravega kostanja. Obremenitev s sporami plesni bo visoka, prevladujeta Cladosporium in Alternaria. Velik vpliv na povišanje obremenitve imajo intenzivna dela na njivah (žetev) in travnikih.

Zadnjič posodobljeno: Sreda, 28.6.2017 ob 16h