Vreme | Biometeorološka napoved

Biometeorološka vremenska napoved za Slovenijo danes, kako vpliva vreme na počutje, napoved UV indeksa in napoved koncentracije cvetnega prahu v zraku.

Biovreme

V vremenski vpliv bo ugoden.

Napoved uv indeksa

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže 8 in v gorah 9,5. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

Napoved cvetnega prahu v zraku

Obremenitev zraka s cvetnim prahom trav bo srednje visoka do visoka, ob nepokošenih travnikih so obremenitve višje od izmerjenih. Prisoten bo nizko alergeni cvetni prah trpotca in kislice. V večjih količinah bo v zraku cvetni prah iglavcev (bor in smreka), ki je za alergije manjšega pomena, pojavljal se bo tudi cvetni prah bezga in kaline (ligustra). V Primorju sta v zraku glavna alergena cvetni prah trav in oljke, cveti tudi kalina (liguster) z alergeni sorodnimi oljki. Na našem merilnem mestu je obremenitev s cvetnim prahom krišine nizka, lokalno so lahko obremenitve višje. Prisoten bo še cvetni prah trpotca, kislice, trte, bezga in iglavcev. Cvetijo lipe, vendar je v zraku malo cvetnega prahu. V lepem in suhem vremenu se občasno poviša količina alergenih spor plesni, kot so na primer Alternaria, Cladosporium, Penicillium, Aspergillus. Velik vpliv na povišanje obremenitve imajo košnja, žetev in druga podobna opravila. V deževnih obdobjih se v zraku pojavijo velike količine spor drugih vrst plesni. DOBRO JE VEDETI: - Cvetijo nekatera žita, uvrščamo jih v družino trav. Najbolj alergena vrta je rž. - Veter prenaša naokrog plodove topola, ki spominjajo na kosme vate in ne povzročajo alergije. - Kalina (liguster) je žužkocveten grm, v stik s cvetnim prahom pridemo v neposredni bližini rastline. Alergeni so sorodni alergenom oljke, lahko prihaja do navzkrižnih reakcij.

Zadnjič posodobljeno: Ponedeljek, 29.5.2017 ob 11h