Vreme | Biometeorološka napoved

Biometeorološka vremenska napoved za Slovenijo danes, kako vpliva vreme na počutje, napoved UV indeksa in napoved koncentracije cvetnega prahu v zraku.

Biovreme

Občutljivi ljudje bodo imeli manjše vremensko pogojene težave, tudi njihovo spanje bo moteno. Priporočamo večjo previdnost.

Napoved uv indeksa

UV indeks ob jasnem vremenu sredi dneva po nižinah doseže vrednost 2,5 in v gorah 3. V navedenih vrednostih ni upoštevan odbiti del UV sevanja, ki lahko v skrajnih primerih celo podvoji prejeto dozo. Svež sneg odbije skoraj vse UV žarke. UV indeks je brezdimenzijska mera za moč UV sončnega sevanja. Ob jasnem vremenu je najvišji okoli 13. ure. Pri vrednostih med 7 in 9 je izpostavljenost velika; zaščitimo se s pokrivalom, sončnimi očali, uporabimo zaščitno kremo, med 11. in 15. uro se izogibamo izpostavljanju soncu. Pri vrednostih 10 in več je najbolje, da se soncu med 11. in 15. uro izognemo, če to ni možno, uporabimo vsa zaščitna sredstva.

Napoved cvetnega prahu v zraku

V nižinah celinske Slovenije se s toplim vremenom povečuje količina cvetnega prahu leske in jelše, obremenitev bo srednje visoka. V severovzhodni Sloveniji bodo obremenitve nekoliko nižje. V Primorju bo obremenitev zraka s cvetnim prahom leske in jelše srednje visoka, obremenitev s cvetnim prahom cipresovk bo srednje visoka do občasno visoka. V zraku bo tudi manjša količina cvetnega prahu jesena. Pojavljajo se še posamezna zrna cvetnega prahu bresta in topola, ki je za alergije manjšega pomena.

Zadnjič posodobljeno: Torek, 21.2.2017 ob 17h